Před čtyřmi roky jsem poprvé zjistil, že existuje něco jako soutěž baristů, že se v tom pořádají mistrovství, a že mezi znalci kávy se jedná o něco tak moc prestižního. Že jejich finalisté a vítězové jsou považovány za jistý druh “rockových hvězd.”
It’s a magic world
Všechno pro mě bylo v té době nové a každé zářivé jméno mě oslňovalo. Nikdy bych si nepomyslel, že někoho z těchto polobohů kávy poznám osobně, že budu moct s někým z nich neformálně hovořit a být v jejich přítomnosti. Kdybych svému starému já dal nahlédnout do dnešního večera. Možná by mu praskla cévka v mozku. Píše se rok 2015. V Jílovém u Prahy žije world barista champion 2009, pan Gwilym Davies a pořádá zde světově uznáné kurzy pokročilých espresso technich a senzorické tréninky. Píše se 7.1.2015 a EMA espresso bar hostí jednu z největších současných baristických hvězd World barista championa 2013 pana Pete Licatu. Běhá mi mráz po zádech.
Normální chlápek
Coffee talk, který nesl název “Let’s meet Pete!” Měl pro mě v prvé řadě jedno hlavní zjištění. Z bohů, dělají bohy jejich uctívači. Stačilo chvilku poslouchat a dívat se na Peteovu rozpravu a hned Vám došlo, že před Vámi stojí obyčejný muž, který ovšem prokázal obrovské odhodlání a tvrdě pracoval na tom, aby se stal úspěšným. Žádná povýšenost, žádné manýry. Sympaťák s kterým rádi zajdete na pivo a strávíte celý den debatou…
A jak to tedy bylo?
Petea představil publiku již zmiňovaný Gwilym Davies. Ten se zhostil role moderátora a zároveň baviče, kdy i se svou ženou, nemenší superstar než oba již zmínění, Petrou Davies Veselou sdíleli s publikem historky z porotcování světových soutěží. Předně je nutné říct, že se nejednalo o nějakou extra hutnou coffeenerdovskou přednášku. Proto ať už jste přišli nasávat “MOJO” pro příští soutěž a nebo jste jen fandové vonících šálků, mohli jste slyšet přehršel historek z poza baru nebo příprav na to naše šílené soutěžení.
A proč to všechno píšu?
Hlavně asi píšu pro ty, co chtějí jednou taky něco vyhrát. Pete mluvil především o tréninku, trénoval v “týmu” s kolegy si navzájem dělali při tréninzích porotce, cvičili a hodnotili navzájem své receptury a vystoupení. Proto neškudlete a nesnažte se vše dělat pod pokličkou. Motivujte se nazvájem, trénujte se navzájem, například tak jako to ukázala parta z Doubleshotu, nebo z Melounového cukru v baristovi tento rok. Pete i Gwil neřekli žádnou světobornou myšlenku, řekli ale vše o čem bychom měli přemýšlet a nějak se to neděje, nějak… řešíme a hledáme zázračné postupy tam, kde je čistota, preciznost a kontrola všeho co dělám na prvním místě. Až se příště postavíte ke svému pracovišti, položte si takovou zrádnou otázku: “Co by udělal Pete a nebo Gwil na mém místě?” Myslím, že by to nebylo selfie, to dělají na besedách…