5.10.2013 153rd cup of good, bad and ugly

image

Na tenhle příspěvek se čekalo hrozně dlouho. Nejen že mě pálil mobil v kapse, pálilo mě i svědomí vůči kamarádce z organizačního týmu, která kvůli festivalu prožila mnoho bezesných nocí a když se jí zrovna něco zdálo, většinou to byly noční můry.

A tak je to tu. Stojíme na nádvoří Novoměstské radnice vidíme kolem sebe proudy nadšenců a mě nenapadá co víc si přát pro budování kávové kultury v ČR. Situace je absolutně jako ze sna, kdybychom neměli lístky z předprodeje tak nás už nepustí dovnitř. “Sály jsou plné děkujeme za Váš zájem, pokud se uvolní místo rádi Vás pustíme.”

f*ckin awesome… lidé chtějí dobrou kávu. Vstupuji do první místnosti kde mohu ochutnat vždy jeden druh kávy na vícero alternativních způsobů a to mě hrozně ba! Degustovat a porovnávat, zjišťovat, který brew je Vám nejbližší, kdo má víc?

V patře mě teda dostal rumový bar 😀 a pánové z Warehouse připraveni vždy doplnit sklenku. Přišlo mi, že si nechali poslat novou technologii NASA okoukanou ve Star Treku, protože jejich stánek na mě vyzařoval vlečný paprsek.

Značně posíleni jsme se vydali do cuppingové místnosti. A tady to je! Kdybych za vstupné mohl tak jako všichni jen stát zde a celý den ochutnávat kávy z celého světa, z rozličných pražíren, tak jsem nejšťastnější člověk na světě. A já jsem nejšťastnější člověk na světě. Stojím zde a prohlížím si lidi kolem sebe. Jejich zkušená srkání i nejisté pošlapování nad nálevem a tetelím se blahem. Organizátoři dokázali zprostředkovat přímé srovnávání kávy každému, kdo chtěl.

Málem jsem tedy vyprskl smíchy, když se někdo rozplýval nad již v minulosti zmíněnou pražírnou Volkafe, podobně pak u kávy z Oxalisu, že tyhle přepražené tupé holky mají teprve to pořádné tělo… Ale to byl většinou minoritní názor.

To bychom měli to dobré, pak je tu to špatné:

Věc o které jsem mluvil již minulý rok a na kterou tento rok odkazovala povětšinou kritika. Zaměření programu pro začátečníky či hobby uživatele jak je ctěná libost v termitu. Jistě, nejvíce je potřeba fascinovat a přilákat novou klientelu, která pomůže více prodat produkt, ale co s uživateli pro které pouhá cestopisná přednáška o Kopi Batak není dost dobrá?

Nemám na tuto otázku odpověď, nebo spíš mám… CELÝ DEN MŮŽETE STÁT U CUPPINGOVÉHO STOLU SAKRA!!!  To je pro mě asi argument na vše:)  Zároveň pro mě osobně je festival spíš o setkávání přátel a neustálého zdravení, podávání rukou a úsměvných chvilích se známými, což si vlastně kvůli mé fetiši nad kávovou komunitou užívám nejvíc a juchám, když se lidé z kávové branže shromažďují v hojných počtech.

A co bylo to ošklivé? Zkuste stát celý den u cuppingového stolu, pak zkoušet různé alternativy jen tak mimoděk… pak si dát ještě pár káv bokem, trochu toho dobrého alkoholu a budete asi nejvíc naspeedovaní opilci pod sluncem… Zrovna jako já, Olda a Michal.

Díky!!!! Byl to krásný den, těším se příští rok!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s